IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите от интернет в Китай растат стремително

Онлайн приходите са нараснали с 30% през миналата година, за тази се очаква ръстът да е 50%

15:48 | 18.01.10 г.
Приходите от интернет в Китай растат стремително

Приходите, генерирани в интернет в Китай, са се увеличили с над 30% до 74,3 млрд. юана (10,9 млрд. долара) през 2009 г., сочат данни на анализаторската компания iResearch, цитирани от BBC.

От компанията прогнозират, че онлайн приходите в страната от реклама, игри, пазаруване и други дейности в мрежата ще нараснат с 51% до 112,3 млрд. юана тази година.

Китай има около 380 млн. интернет потребители – повече от всяка друга държава в света.

Междувременно Google е започнал преговори с Китай относно отпадането на филтрирането на съдържание в едноименната търсачка, пише още BBC. От компанията са отказали да потвърдят тази информация с аргумента, че „не предоставят текущи коментари“.

„Вече сме казали, че ще предприемем нов подход в Китай“, посочва говорител на компанията в Лондон. „Ще обсъждаме с китайските власти основата, на която можем да управляваме нефилтрирана търсачка в рамките на закона.“

При стартирането на google.cn през 2006 г. от Google са се съгласили да цензурират някои от резултатите при търсене, като например протестите през 1989 г. на площад Тянанмън и независимостта на Тибет, както правителството е изискало.

Според китайското бизнес списание Caijing Google вече е преместил някои от базираните си в Пекин служители в Хонконг. 

Преди дни бяха опровергани съобщенията, компанията е решила да закрие сайта си Google.cn и да се изтегли от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още