IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с първа реакция на заплахата на Google

Чуждестранните интернет компании са добре дошли в страната да правят бизнес „съгласно законите“, заявиха от китайското министерство на външните работи

11:49 | 14.01.10 г.
Китай с първа реакция на заплахата на Google

Китай заяви, че чуждестранните интернет компании са добре дошли в страната да правят бизнес „съгласно законите“, предаде BBC.

Изявлението на говорителя на китайското министерство на външните работи Дзян Ю е първият отговор на Пекин на заплахата на Google да спре филтрирането на съдържание в страната.

Късно във вторник от интернет гиганта заявиха, че китайски кибератаки, насочени към правозащитници, може да ги принудят да спрат дейност в страната.

Дзян Ю е посочила още, че интернет е „отворен“ в Китай.

Google обяви, че повече не иска да цензурира резултатите от търсачката си в страната – google.cn. От компанията казаха, че идните седмици ще обсъдят с правителството начини за опериране на нефилтрираща резултатите търсачка в рамките на законите на страната, макар че все още не са направени промени на филтрирането.

По време на редовен брифинг на министерството Дзян Ю е казала: „Китай като други държави администрира интернет съгласно закона. Китайският интернет е отворен и китайското правителство поощрява развитието на интернет“.

Тя казва това в отговор на журналистически въпрос относно опасенията на Google и в САЩ за бизнес средата предвид кибератаките.

„Китайските закони забраняват всякакви форми на хакерска дейност“, казва тя.

При стартирането на google.cn през 2006 г. Google се съгласи да цензурира някои от резултатите при търсене, както поискаха от китайското правителство.

Към момента Google държи около една трета от пазара на търсене в интернет в страната, изоставайки значително от местния си конкурент Baidu, който има над 60%.

Китай има около 350 млн. интернет потребители, повече от всяка друга държава. Миналата година пазарът на търсене се оценяваше на около 1 млрд. долара.

В интервю пред CNBC във връзка с темата директорът по юридическите въпроси на компанията Дейвид Дръмонд заяви вчера, че приходите на Google в Китай са „несъществени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още