IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наложиха глоби за монопол върху доставката на интернет в Студентски град

Договори на доставчика Мегалан с два университета му предоставят ексклузивни права за предлагане на услугата

12:36 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха глоби за монопол върху доставката на интернет в Студентски град

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществени санкции по 5000 лв. на Минно-геоложкия университет, Националната спортна академия (НСА) и „Мегалан“ ООД за установяване на монопол върху доставката на интернет в Студентски град, съобщиха от комисията.

Проверка на КЗК е установила, че от 2005 г. насам „Мегалан“ ООД и „Мегалан Нетуърк“ ООД са сключили седем договора с университетите, които стопанисват и управляват общежитията в Студентски град.

Договорите са за изграждане на кабелни мрежи за доставка на интернет и в тях има клаузи, които предоставят на дружеството ексклузивни права за изграждане на мрежа, администрирането и експлоатацията й, както и ексклузивни права за доставка на интернет.

С подписването на тези паралелни и сходни по предмет споразумения Мегалан е обхванало почти всички общежития в Студентски град и е успяло да установи господстващо положение там.

От комисията са взели предвид, че има реална полза от изградената инфраструктура за достъп до интернет и възможност за наемане на мрежите от конкуренти на дружеството, и затова разрешават на Мегалан да ползва изключителни права по отношение администрирането и експлоатацията на мрежата в 4-годишен срок. Според КЗК този период е достатъчен дружеството да си върне направените инвестиции.

По отношение на изключителните права на Мегалан за доставка на интернет обаче комисията е преценила, че те ограничават конкуренцията между доставчиците, тъй като при отсъствието на ексклузивни права всеки от тях би имал свободен достъп до крайния потребител и между доставчиците може да се разгърне свободна конкуренция на база цени и качество на предлаганата услуга.

Комисията счита, че с включването в договорите на клаузи, които не подлежат на освобождаване от Закона за защита на конкуренцията, двата университета и Мегалан са извършили нарушение, което представлява забранено вертикално споразумение. Нарушението не засяга значителна част от съответния пазар и се определя като не особено тежко, посочват от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още