IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google планира да търгува с електроенергия на едро

По този начин технологичният гигант се надява да управлява по-добре огромните си енергийни нужди

20:39 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google планира да търгува с електроенергия на едро

Интернет компанията Google е кандидатствала за разрешително от основния енергиен регулатор в САЩ да купува и продава електроенергия на едро. По този начин технологичният гигант се надява да управлява по-добре огромните енергийни нужди на центровете си за съхранение на данни, предаде Ройтерс.

От заявлението, подадено до Федерална комисия за енергийно регулиране в САЩ (FERC), става ясно, че дъщерното дружество на Google – Google Energy LLC, иска разрешение да търгува на едро с енергийни квоти, за да може да управлява по-ефективно разходите за енергия на Google.

Други компании в САЩ, които консумират голямо количество енергия, имат подобно правомощие от енергийния регулатор, което им позволява да управляват по-добре своите разходи за енергия. Това включва най-голямата верига за търговия на дребно в света Walmart, както и производителя на алуминий Alcoa.

Съоръженията, които се използват в сектора на информационните технологии и телекомуникациите, изразходват приблизително 3% от цялата електроенергия, която се употребява в САЩ в рамките на година. Това сочат последните данни на Министерството на енергетиката на страната.

Бързият растеж на дейността на центровете за съхранение на данни се очаква да увеличи значително търсенето на електроенергия през следващите години. От Google са поискали отговор на своята кандидатура до 23 февруари.

Книжата на интернет компанията поскъпват с 1,2% до 601,36 долара за акция по време на днешната сесия на борсата Nasdaq. За изминалите 12 месеца пазарната капитализация на Google се е повишила с 85% до 190,8 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още