IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейският конкурент на GPS системата ще заработи през 2014 г.

Проектът Галилео ще се изпълнява от две компании – германска и френска

10:32 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският конкурент на GPS системата ще заработи през 2014 г.

Европейската система за спътникова навигация Галилео ще бъде въведена в действие в началото на 2014 г. Това е съобщил представител на Европейската комисия, цитиран от АФП.

Ключовите контракти за завършване на проекта са спечелили две компании – германската OHB System и френската Arianespace.

Еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни е обяснил, че компанията OHB System, изпреварила в конкурса за изпълнители на части от проекта своя пряк конкурент EADS Astrium, предстои да построи за Галилео 14 спътника, а Arianespace трябва да осигури пусковата система.

При изпълнението на поръчката OHB System ще работи в консорциум с британската Surrey Satellite Technology, а Arianespace ще използва руските ракети-носители „Съюз“, уточнява BBC. Освен това в реализацията на проекта е привлечена и италианската компания Thales Alenia Space, която ще обезпечи системната поддръжка на Галилео.

В средата на 2008 г. ЕК обяви първия конкурс за възлагане на обществени поръчки за изпълнение на шестте главни работни пакета от програмата „Галилео” до достигане на пълен работен капацитет на системата.

Задачата на Галилео е да стане конкурент на Системата за глобално позициониране (GPS), създадена със средства от бюджета на САЩ. За разликата от аналозите си - GPS и руската ГЛОНАСС (Глобална навигационна спътникова система), създаването на Галилео не е под контрола на национални правителствени и военни структури.

Завършването на проекта, който се реализира от Европейската космическа агенция, вече се отлага неведнъж, и доскоро се считаше, че Галилео ще заработи до 2013 г. Към момента в орбита са пуснати вече два експериментални спътника на Галилео, а общо системата включва 30 спътника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още