IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвазията на мобилните телефони застрашава позициите на Intel

От тази тенденция се възползват все повече производители на чипове, които може да се превърнат в сериозна заплаха за компанията

17:04 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инвазията на мобилните телефони застрашава позициите на Intel

Технологичната компания Intel се превърна в неразделна част от достъпа на потребителите до интернет заради лидерската си позиция на пазара на компютърни процесори. Но това може да се промени през тази година, след като все повече потребители използват мобилни телефони, таблети и електронни четци, за да сърфират в интернет, се казва в коментар на Bloomberg.

Над 80% от компютърните чипове, използвани по света, са произведени от Intel. Това кара конкурентите й да търсят оригинални начини да намалят нейното надмощие. За тази цел производители на чипове като Qualcomm, Marvell Technology и Freescale Semiconductor започнаха да разработват алтернативни на персоналния компютър мобилни устройства за достъп до интернет.

За да отговори на удара, Intel пусна в продажба през декември 2009 г. най-новия модел процесор от серията Atom, който е предназначен за малките преносими компютри, известни под името нетбук. По този начин компанията се надява да навлезе по-сериозно на пазара на чипове за безжични устройства, който според IDC ще нарасне с 14% до 46 млрд. долара през 2010 г.

Междувременно конкурентите на Intel се опитват все по-агресивно да привлекат вниманието на любителите на персонални компютри и потребителска електроника със своите мобилни устройства. Компютърът засега си остава основно средство за достъп до интернет, но делът на безжичните устройства расте с все по-бързи темпове, начело с мобилните телефони.

Qualcomm например е най-големият производител на чипове за телефони в света и наскоро убеди Lenovo да използва нейни компоненти за производството на най-новия си продукт – т.нар. смартбук. Qualcomm, Freescale, Marvell и Texas Instruments използват технология за процесори, разработена от британската компания разработваща микрочипове ARM Holdings Plc.

До 2013 г. броят на потребителите, които използват мобилни телефони за достъп до интернет, се очаква да надхвърли 1 млрд. Това е пет пъти повече спрямо 2006 г., сочат прогнозите на изследователската компания IDC. За същия период потребителите, които използват интернет чрез своите компютри, ще се увеличат до 1,6 млрд. в сравнение със 754 млн. през 2006 г.

Друга голяма технологична компания – Apple, също планира да започне да произвежда таблетен компютър, като това се очаква да бъде официално оповестено до края на този месец. През тази седмица интернет гигантът Google също стъпи на пазара на мобилни телефони, като представи официално своя собствен смартфон със сензорен екран Nexus One.

През октомври миналата година Marvell пусна в производство нова серия процесори под името Armada. От компанията твърдят, че те са достатъчно бързи, за да превърнат таблетите и електронните четци в равностойни конкуренти на персоналния компютър, когато става въпрос за сърфиране в интернет.

Досега мобилните устройства за достъп до интернет оставаха в сянка, защото чиповете им бяха твърде бавни или изтощаваха батериите им прекалено бързо. В бъдеще обаче това явно ще започне да се променя и те ще се превръщат във все по-сериозна заплаха за традиционните машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още