IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефонът на Google е направен от HTC, ще работи с всички оператори

В Европа Nexus One ще се продава от средата на годината, Google си партнира с Vodafone

10:10 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Телефонът на Google е направен от HTC, ще работи с всички оператори

Телефонът на Google – Nexus One – вече не е мистерия. Дългоочакваният апарат беше официално представен във вторник, като беше окачествен от създателите си като „супертелефон“ и нов етап в развитието на операционната система Android.

„Смятам, че ще видите сами как той (Nexus One) преминава отвъд възможните граници на мултифункционалния телефон“, заяви Питър Чоу, изпълнителен директор на HTC, по време на пресконференция за представянето на телефона, предаде АФП. Именно тайванската компания ще е производителят на новия апарат.

Google всъщност отдавна присъства на пазара на мобилни телефони, предлагайки на производителите своята операционна система Android. Nexus One обаче е първият, върху който се появява логото на компанията, откъдето е и квалификацията „телефонът на Google”. Той е и първият директно продаван от интернет гиганта телефон, който създаде за целта онлайн магазин, насочен към клиенти от САЩ, Обединеното кралство, Хонконг и Сингапур.

Докато iPhone се разпространява в САЩ ексклузивно от оператора AT&T, Nexus One ще бъде съвместим с която и да е мрежа, използваща GSM стандарта, срещу цена за потребителите от 529 долара.

Все пак цената ще е 179 долара, ако апаратът се купи с абонамент към T-Mobile – американското подразделение на Deutsche Telekom.

T-Mobile ще има още едно предимство пред конкурентите – апаратът, който ще е съвместим с тях (по-конкретно с Verizon и Sprint в САЩ), ще се появи чак през пролетта.

В Европа пък Google има партньорство с британската Vodaphone. Компанията у нас има партньорско споразумение с МТел, докато iPhone в България се разпространява от Глобул. Nexus One ще се продава на Стария континент към средата на годината.

Nexus One използва версията 2.1 на Android – същата версия, която имат телефоните Droid на Motorola. Според Google различното е, че при техния модел има някои иновации като например 3D графики.

Още по темата:

Защо Google иска да има собствен мобилен телефон?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още