IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Google иска да има собствен мобилен телефон?

Със собствен телефон интернет компанията ще може да догони лидерите на пазара на смартфони

17:35 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Защо Google иска да има собствен мобилен телефон?

Решението на Google да създаде свой собствен мобилен телефон може да изглежда като лудост на пръв поглед заради жестоката конкуренция на пазара на смартфони, доминиран от експерти като Nokia, Motorola, RIM, Apple и Samsung.

Досега интернет гигантът си партнираше с редица големи производители на мобилни телефони, за да разпространи колкото се може повече сред потребителите своята операционна система за мобилни устройства Android, пише CNN.

Днес обаче ще се състои официалното представяне на дългоочаквания телефон на Google, известен под името Nexus One. Той ще даде възможност на компанията да ускори иновациите в перспективния сектор на мобилните устройства.

Според анализаторската компания IDC бъдещето принадлежи на мобилните технологии и ако има собствен мобилен телефон, Google ще контролира не само хардуера, но и софтуера, и така ще може да ускори нововъведенията.

Операционната система Android предизвика добри отзиви с възможността си да поддържа различни приложения. Но докато Google няма собствен телефон, много от новите приложения ще се разработват за платформите на Apple, RIM и Microsoft.

Към третото тримесечие на 2009 г. телефоните, базирани на операционната система Android, представляват 5% от всички устройства на пазара. Пазарният дял на iPhone е 29%, а този на Blackberry е най-голям и възлиза на 44%, съгласно данните на IDC.

В момента на пазара съществуват десетки мобилни телефони, базирани на Android, но те често са произведени от хардуерни компании, а не от софтуерни. Това означава, че колкото и тясно да си сътрудничи Google с тях, това не е достатъчно, за да се въвеждат навреме всички подобрения.

С производството на свой собствен телефон Google ще може да покаже всички възможности на Android и ще има реалната възможност да догони лидерите на пазара на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още