IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създателят на MySQL събра 16 хил. подписа против сделка с Oracle

Гласовете са дадени само в рамките на няколко дни, като Майкъл Видениус възнамерява да представи петицията пред Европейската комисия

08:25 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Създателят на MySQL събра 16 хил. подписа против сделка с Oracle

Най-популярната система за управление на бази данни с отворен код MySQL събра над 16 хил. подписа в онлайн петиция против планираното придобиване от Oracle. Последната в момента е в процес на закупуване на Sun Microsystems, която е сегашният собственик на MySQL.

Гласовете са дадени само в рамките на няколко дни, като създателят на системата Майкъл Видениус възнамерява да представи петицията пред Европейската комисия, съобщава специализираното издание ZDNet.
Очаква се Брюксел да обяви решението си за сделката с Oracle на 27 януари.

Комисията вече предложи веднъж на Oracle да продаде MySQL след приключване на закупуването на Sun, за да се гарантира защитата на конкуренцията. Отговорът на компанията обаче беше, че ЕК не разбира добре пазара на софтуер за бази данни.

Основният аргумент на Видениус за пускане на подписката е това, че досега MySQL е била алтернатива на скъпите продукти на Oracle, а занапред най-вероятно ще може да се използва само с тях.

Sun Microsystems придоби MySQL през 2008 г. за около 1 млрд. долара. Планираното закупуване на Sun от Oracle е за 7,4 млрд. долара.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още