IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google загуби противоречива битка за име на домейн

Това е вторият случай от общо 65, в които иск от страна на Google за претенции относно домейни, се отхвърля

11:23 | 31.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google загуби противоречива битка за име на домейн

Канадска компания, контролираща интернет търсачката Groovle.com, спечели съдебен иск, отправен към нея от страна на Google.

Интернет гигантът твърдеше, че името, използвано от малката интернет компания 207 Media, звучи прекалено близо до неговата собствена търговска марка. Въпреки това съдиите от Националния арбитражен форум, назначен от интернет корпорацията ICANN за да урежда спорове около имена на домейни, отхвърлиха този иск, пише Macworld.

В иска от Google пледират пред съда да нареди на 207 Media да отстъпи името на търсачката в негова полза.

Тримата съдии, назначени от форума, обаче са решили, че името не напомня на Google и е по-скоро свързано с английската дума "groovy" (в превод: „привлекателен“, бел. ред.).

Също така съдиите са отказали да проучат и други твърдения на Google като това, че канадската компания няма легитимен бизнес интерес към домейна и го е регистрирала със съмнителни намерения.

От канадската компания казват, че използват сайта и домейна Groovle.com вече две години и половина без никакви претенции от страна на Google.

Сайтът използва технологията за търсене на Google, но определея себе си като модел за потребителите да създават персонализирани заглавни интернет страници, според собствените си нужди.

Това е вторият случай от общо 65, в които иск от страна на Google за претенции относно домейни, се отхвърля, пише изданието.

През 2004 г. Ричард Ууф, собственикът на froogles.com, успя да убеди арбитража, че името на неговия сайт не е заблужващо и не се бърка с Google.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още