IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мобилните комуникации поеха нов курс на развитие

Операторите вече не се страхуват от разговорите по интернет, а ги превръщат в свое предимство

11:21 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилните комуникации поеха нов курс на развитие

Съвсем доскоро мобилните оператори отказваха да дават достъп до мрежите си на каквито и да е приложения за интернет телефония, като ревниво пазеха приходите си от традиционния пренос на гласови услуги. Напоследък обаче компаниите от сектора поемат съвсем различен курс.

Испанската Telefonica обяви днес придобиването, чрез британското си подразделение O2, на базираната в Щатите услуга за онлайн комуникация Jajah. Сумата по сделката за конкурентния на Skype продукт е 145 млн. евро.

Това закупуване „разширява предлаганите от нас гласови услуги“, обяснява в съобщение на Telefonica Europe нейният изпълнителен директор Матю Кий.

Спекулации за продажба на Jajah има от няколко месеца насам, като сред възможните купувачи се спрягаха имената на Cisco и Microsoft. Jajah е създадена през 2005 г. и към момента броят на клиентите и е около 25 млн. души.

Обявената сделка бележи поредната крачка към тоталната промяна на досегашните нагласи на телекомуникационните гиганти.

През октомври американската компания AT&T изненадващо обяви, че потребителите на iPhone, за чието разпространение групата има ексклузивни права в САЩ, могат да използват телефонните услуги и чрез интернет благодарение на мрежата й от трето поколение.

Поздравена за това решение от американските регулаторни органи в сектора на комуникациите, AT&T отвори нов път за развитие на бизнеса на мобилните оператори. Впоследствие редица други компании обявиха планове да започнат да предлагат същата възможност още от следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още