IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на електронни книги в Amazon надминаха тези на печатни издания

През следващата година в САЩ се очаква да бъдат продадени около 6 млн. електронни книги

15:10 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на електронни книги в Amazon надминаха тези на печатни издания

Продажбите на електронни книги от онлайн магазина Amazon са надминали тези на хартиени издания за първи път от неговото създаване през 1995 г., предаде AFP. Това се е случило тази Коледа, става ясно от съобщение на компанията, която е един от световните лидери в продажбите на дребно.

Междувременно собственото устройство на Amazon за четене на електронни книги – Kindle, става най-купуваният подарък в историята на онлайн магазина. Електронните книги могат да се четат не само с Kindle, но и с конкурентните устройства на Sony и на веригата книжарници Barnes & Noble.

Според доклад на компанията за пазарни проучвания Forrester Research електронният четец на Amazon има пазарен дял от 60% в Щатите, следван от устройството на Sony, което има пазарен дял от 35 на сто. Онлайн магазинът предлага около 390 хил. заглавия за любителите на електронни книги.

Все по-голяма популярност набира и електронния четец Nook, който се предлага от американската верига книжарници Barnes & Noble. Неговата наличност в книжарниците е била изчерпана един месец преди Коледа, а следващата доставка се очаква в началото на следващата година.

Според Forrester Research тази година в САЩ ще бъдат продадени около 3 млн. електронни четци, като броят им се очаква да се удвои до 6 млн. през следващата година. Редица анализатори предвиждат, че тези устройства ще се наложат не само при книгите, но и при вестниците и дори при учебниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още