IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 прогнози за българския ИТ пазар през 2010 г.

Търсене на краткосрочна възвръщаемост от ИТ инвестициите и гъвкаво ценообразуване очакват от IDC

12:52 | 23.12.09 г.
10 прогнози за българския ИТ пазар през 2010 г.

Търсене на краткосрочна възвръщаемост от инвестициите в информационни технологии (ИТ), забавяне на иновативността сред компаниите и прилагането на гъвкави модели на ценообразуване през следващата година очакват да видят на българския ИТ пазар от анализаторската компания в сектора IDC.

„През 2009 г. направихме оценка на появяващите се възможности, потребителски тенденции и предпочитания, ключови технологии и технологични промени, стратегии на търговците, икономическа обстановка и влиянието на всички тях върху сектора на информационните и комуникационни технологии в България“, казва Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България. „Определихме 10 ключови сфери, които вярваме, че ще имат най-голямо влияние върху динамиката на пазара и развитието на различните му сегменти през 2010“.

Ето и очакванията на анализаторите:

От осъзната рецесия към непознато бъдеще - продължаваща предпазливост с увеличени възможности през 2010 г.

Ако се вярва на сегашните икономически коментари, можем да очакваме по-добра перспектива за IT пазара през втората половина на 2010 г., въпреки че волатилността остава риск, посочват анализаторите. В средносрочен план те вярват, че компаниите ще положат по-големи усилия, за да наредят инвестициите в IT и телекомуникации сред бизнес приоритетите си в резултат на финансовата криза.

Фискалната предпазливост ще е топ приоритет за всички ИТ директори в държавни структури

След парламентарните избори всички държавни организации бяха подложени на подробен анализ и сега всеки признак за фискална безотговорност привлича вниманието на медиите. Във време, в което медиите критикуват похарчените неправилно пари от предишното правителство, има малко място за непредпазливо отношение към вътрешни инвестиции, коментират от компанията. Правителствените IT разходи ще се следят отблизо и вероятно средата за доставчиците ще е по-конкурентна с увеличен натиск да се демонстрира възвръщаемостта от инвестицията (ROI).

Краткосрочната възвръщаемост от инвестициите ще продължи да бъде основен фактор при вземането на решения за IT инвестиции

Клиентите в България търсят „бързи удари“, интересуват се повече от краткосрочната печалба, която може да се извлече от по-дългосрочна сделка. Тези печалби ще трябва да се фокусират в сфери с отлична оперативност, запазване на клиентите, ефективно управление на приходите и повишена бизнес гъвкавост. В резултат на това дори и най-стратегическата инфраструктура и други IT инициативи трябва да бъдат разбити на малки проекти с бърза възвръщаемост на инвестициите.

Смартфоните ще поддържат пазара на мобилни телефони

С изключение на смартфоните българският пазар на мобилни устройства ще изпита трудни времена заради общото икономическо забавяне. Както компаниите, които продават мобилни телефони, така и местните телекомуникационни оператори дадоха индикации, че циклите на подмяна на мобилните устройства вероятно ще се удължат. Въпреки предизвикателствата на по-широкия пазар на мобилни телефони от IDC очакват пазарът на смартфони да продължи да бележи двуцифрени ръстове през 2010 г., като ще е един от малкото сегменти с възможност за голяма експанзия.

Виртуализацията ще набере инерция сред компаниите

Предвид предизвикателните икономически условия предимствата на виртуализацията не могат да се пренебрегват. Виртуалните сървъри могат да влязат в употреба доста по-бързо от физическите, а в пикови периоди бързо могат да се предоставят допълнителни ресурси. Очаква се виртуализацията да продължи да набира скорост, тъй като компаниите осъзнават двойната полза от увеличената бизнес гъвкавост и намалените разходи за енергия и инфраструктура.

Продажбите на мини ноутбуци ще растат по-бързо от останалата част от PC пазара

От компанията очакват сегментът на мини ноутбуците да расте по-бързо от останалата част от PC пазара през 2010. Българските потребители проявиха силен интерес към малките устройства и търговците реагираха с изобилие от нови предложения. Всъщност през последните месеци на пазара у нас са навлезли няколко нови компании, които предлагат мини ноутбуци и се очакват още през 2010 г.

Ключът към успеха в бизнеса с периферни устройства за печат ще е в предлагането на възможности за намаляване на разходите и/или увеличаване на производителността

Фокусът на бизнеса през 2010 г. ще включва ползването на информационни технологии за постигане на оптимизация на бизнес процесите. Това включва намаляване на разходите, подобряване на ефективността/производителността и други.

IT сигурността ще продължава да е важна тема за бизнеса

Ще се появят новите сертификати ISO 27001, основно в вертикалния пазар на услуги. Бюджетни ограничения ще засегнат прилагането на стандарта в правителствения сектор. Растящата сложност на продукти, свързани със сигурността – хардуер, софтуер и услуги, ще доведе до по-добра възможност за управление и намаляване на разходите.

Забавяне на иновациите

От IDC очакват българските компании до продължат да преразглеждат планираните инвестиции в IT проекти, включително в софтуер. Както и през 2009 г., ситуацията може да доведе до трудния избор между намаляване на IT бюджетите и съкращаване на служители. Компаниите, които не виждат добра възвръщаемост от инвестицията и намаляване на общите разходи за собственост, може да отложат решенията за разходи и да предпочетат ограничени подобрения или да останат с наличната инфраструктура. Очаква се по-малко компании да са склонни да въвеждат иновативни IT решения.

Гъвкави модели на ценообразуване в отговор на икономически натиск

Трудната икономическа обстановка ще продължи да влияе на капиталовите и оперативните разходи през 2010 г. Малките и средните предприятия, които формират основната част от бизнеса в България, са допълнително затруднени от ограничения на паричните потоци, които в много случаи застрашават дори самото им съществуване. Анализаторите очакват да видят иновативни модели на ценообразуване, лицензиране и доставки през 2010 г.

Какво прогнозираха от компанията за отминаващата 2009 г. може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още