IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаляват някои от събираните от КРС такси

Целта е повишаване конкурентоспособността на електронните съобщителни услуги

12:17 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Намаляват някои от събираните от КРС такси

Правителството прие тарифа за таксите, които се събират от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2010 г. по Закона за електронните съобщения. Това съобщи правителствената информационна служба.

Част от таксите ще намалеят с цел повишаване конкурентоспособността на електронните съобщителни услуги и прилагането на пазарно ориентирана ценова политика, съобразена с търсенето и предлагането на този вид услуги и ефективно управление на радиочестотния спектър, се посочва в съобщението.

Размерът на таксите за ползване на радиочестотен спектър е определен въз основа на няколко критерия. Сред тях са брой на регистрираните жители, които могат да бъдат обслужени от електронната съобщителна мрежа, териториалният обхват, предвиден в разрешението, мощността на изхода на предавателя, броят на използваните радиостанции и радиочестотни канали, броят на използваните електронни съобщителни мрежи, срокът на ползване на радиочестотния спектър.

Таксата за изпит за радиолюбител ще бъде намалена от 30 лева на 20 лева. Осем лева вместо 15 лева ще се плащат за издаване на разрешително за правоспособност на радиолюбител.

Преиздаването на документа ще струва 5 лева. В момента за този вид услуга се плащат 10 лева. От 150 лева на 80 лева се намалява таксата за разглеждане на заявление за издаване на разрешение.

Предвижда се и намаляване на таксите за осъществяване на електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM - R, предназначена за управлението на системите за контрол и безопасност на железопътното движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още