IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

DST: Facebook не са притиснати да правят IPO, след като инвестирахме в тях

Евентуално IPO на Facebook може да привлече същия интерес като това на Google през 2004 г., смятат анализатори

09:58 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
DST: Facebook не са притиснати да правят IPO, след като инвестирахме в тях

Facebook има възможност да изчака, за да вземе решение за първично публично предлагане (IPO), след като руската компания Digital Sky Technologies купи дял в социалната мрежа, заяви изпълнителният директор на DST Юри Милнер.

Сега, след като руската компания е осигурила чрез инвестицията си във Facebook ликвидност, основателите и ръководството могат да се фокусират върху изпълнението на дейността си, е заявил Милнер в интервю за телевизия Bloomberg.

През май създателят на Facebook и главен изпълнителен директор на компанията Марк Цукерберг заяви, че очаква компанията да осъществи IPO, макар и той да не се фокусира върху това. Миналия месец Facebook създаде двустепенна капиталова структура, за да могат настоящите й акционери да запазят своя контрол при вземането на решения.

Милнер е подчертал, че от борда и мениджмънта на Facebook, а не от DST зависи дали да се направи IPO.

Евентуално IPO на Facebook може да привлече същия интерес като това на Google през 2004 г., каза миналия месец Адам Оливери, директор на борсата за частни компании SecondMarket. Google продаде 19,6 млн. акции за общо 1,67 млрд. долара през август 2004 г.

През май DST плати 200 млн. долара за дял от по-малко от 2 на сто от Facebook. Оттогава руската инвестиционна компания увеличи дела си до 5 на сто, инвестирайки най-малко 400 млн. долара във Facebook, по изнесена вчера информация във вестник Комерсант.

Милнер е отказал да коментира, подчертавайки, че Facebook е частна компания и затова от DST не са длъжни да дават подробности по сделката.

Руската компания продължава с инвестициите си в интернет, като тази седмица обяви, че ще инвестира в производителя на онлайн игри Zynga, а по-рано заяви намерения за закупуване на ICQ.

Zynga е особено популярна именно сред потребителите на Facebook, тъй като е автор на някои от най-известните игри в социалната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още