IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 80% от фирмите вече ползват интернет

От тях 70% са с високоскоростна връзка, а 43% имат свой сайт

11:20 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Над 80% от фирмите вече ползват интернет

За периода 2004-2009 г. използването на интернет от българския бизнес нараства чувствително (с 22,1 процентни пункта като дял) и през тази година вече 83,9% от предприятията у нас ползват мрежата.

Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), чието изследване е базирано на случайна пропорционално извадка, изчислена според процентното съотношение на фирмите от различните сектори. На този принцип в проучването са включени общо 4500 предприятия, от които може да се направи извод за всички фирми в България.

От запитаните компании близо 70% имат високоскоростна интернет връзка, става ясно още от проучването.

Делът на предприятията, които имат уебсайт, плавно се увеличава и през 2009 г. достига 42,5%. С вътрешна мрежа за комуникация, използваща интернет протокол, предназначена само за служители в предприятието, разполагат 40,1% от анкетираните през 2009 година.

Що се отнася до предлаганите в момента услуги на електронното правителство, от тях са се възползвали 60% от фирмите – за да получат информация, да изтеглят или изпратят попълнени формуляри по интернет до публични институции. Най-активни са големите предприятия с над 250 заети и 88,9% от тях са използвали услугите електронното правителство през тази година.

Делът на българските компании, осъществяващи продажби на своите стоки или услуги по интернет, се е увеличил два пъти през последните две години и през 2009 г. делът на предприятията с интернет достъп, които са осъществили продажби в мрежата достига 4,2%. Въпреки това електронната търговия в предприятията е все още слабо развита и България е на едно от последните места в ЕС по използване на онлайн пазарите за покупки през 2009 г. (8,3%).

Като най-сериозни бариери пред осъществяването на електронна търговия предприятията посочват притеснения за сигурността, свързани с плащането, технически проблеми и недостатъчно търсене от страна на клиентите.

Още по темата:

Близо 40% от българите редовно ползват интернет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още