IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel с обвинение в нарушаване на правилата за конкуренция

Американският регулатор съди компанията, акциите на конкурентите поскъпват

18:48 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Intel с обвинение в нарушаване на правилата за конкуренция

Американската федерална комисия по търговия е започнала съдебен процес срещу хардуерния гигант Intel. Причината за това са опитите да се установи дали са били прилагани сделки за блокиране на цени или други тактики, насочени срещу нарушаване на конкуренцията.

Компанията Intel, която е най-големият производител на компютърни чипове, е обвинена, че е извършвала действия, които са довели до излизане на конкурентни компании от пазара. Така се е стигнало до лишаване на потребителите от избор, а освен това са спрени иновациите в сектора, предава АР.

В официалното съобщение на агенцията се казва, че разследването е насочено към устанояване на това, дали Intel са използвали подбиване на цени, заплахи или други мерки, нарушаващи честната конкуренция.

От Intel смятат, че разследването е неоснователно и на свой ред обвиняват регулаторните органи в това, че започват дела без да са запознати със ситуацията.

След новината за старта на делото акциите на някои от основните конкуренти на Intel поскъпнаха значително. Ръст от 5,1% се наблюдава по позицията на AMD, акциите на Hewlett-Packard и IBM поскъпват с по около 1 на сто, а тези на Nvidia – със 7,6 на сто.

На този фон пазарната капитализация на Intel се понижава с 1,6 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още