IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания прави задължителни уроците по онлайн сигурност за децата

99% от децата на Острова от 8 до 17 години вече имат достъп до интернет, много от тях попадат на „вредно или неуместно съдържание“ в мрежата

16:25 | 08.12.09 г.
Великобритания прави задължителни уроците по онлайн сигурност за децата

Великобритания планира да направи задължителни уроците по онлайн безопасност за децата на възраст над 5 години по нова схема, която отразява модела на кампанията за безопасност на пътното движение от миналото.

Уроците са част от стратегия, която има за цел да създаде напътствия за правителството, бизнеса и благотворителни организации как да предпазват децата в мрежата.

„Интернет дава на децата ни свят на забавления, възможности и знание, свят буквално под пръстите им“, коментира премиерът Гордън Браун, цитиран от Ройтерс.

„Трябва обаче да направим така, че виртуалният свят да е безопасен за тях като този. Надявам се лозунгът „Не споделяй лична информация с непознати в интернет, блокирай, сигнализирай!“ да стане толкова познат за днешното поколение, както ние сме свикнали със “Спри, огледай се, ослушай се!“.

По данни на правителството 99% от децата на Острова на възраст от 8 до 17 години вече имат достъп до интернет. Проучвания обаче сочат, че 18% от младите са попадали на „вредно или неуместно съдържание“ онлайн, а 33% от децата казват, че родителите им не знаят какво правят в мрежата.

Новите планове, изготвени от британския съвет за сигурност на децата в интернет (UKCCIS), който се състои от над 140 организации, сред които Google и Microsoft, предвиждат да се направят уроците за онлайн безопасност задължителни за децата на възраст над 5 години от септември 2011 г.

Професор Таня Брион, чийто анализ миналата година е станал основа за плановете, обяснява, че неуспехът да се разкаже на децата за рисковете в интернет ги прави по-уязвими.

„За първи път в света някоя държава има национална стратегия за детската сигурност онлайн“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още