IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Онлайн търговците на Острова чакат 350 млн. паунда от „кибер понеделника“

Днешният ден се очертава да бъде най-натовареният в годината за сайтовете за продажби на дребно

15:04 | 07.12.09 г.
Онлайн търговците на Острова чакат 350 млн. паунда от „кибер понеделника“

Днешният ден се очертава да бъде най-натовареният в годината за сайтовете за продажби на дребно, като само във Великобритания се очаква потребителите да похарчат общо най-малко 350 млн. паунда в интернет днес за коледни подаръци.

Първият понеделник от декември вече е известен на Запад като „кибер понеделник“ - очакват се масови покупки, след като потребителите, които през уикенда са разглеждали стоки по търговските улици, използват бързия интернет от офисите си за поръчки, пише Financial Times.

Прогнозата за тази година на търговската асоциация на онлайн търговците на Острова IMRG обаче е задмината от тази на услугата за сравнения при пазаруване Kelkoo, откъдето очакват продажбите в интернет във Великобритания днес да достигнат 417 млн. паунда.

Общите продажби за декември ще възлязат на 5 млрд. паунда, което е ръст от 14% спрямо миналата година, прогнозират още от IMRG.

„Достигането на подобен обем в условията на рецесия демонстрира огромната гъвкавост на онлайн сектора. Хората се обръщат към интернет в търсене на стойност“, коментира Дейвид Смит, оперативен директор на IMRG.

За „кибер понеделника“ през миналата година от Amazon отчетоха, че 1,4 млн. стоки са били поръчани в рамките на 24 часа. Сайтът очаква тази година ръст от около 10%. Обикновено пазаруването достига пика си по обяд, между 13 и 14 часа.

Тази Коледа потребителите ще бъдат по-малко пестеливи от миналогодишната, сочат пък данни на Google. Заявките за търсене на „коледни подаръци“ са нараснали с 22%, тези за „златни бижута“ - с 39%, а за „пръстен с диамант“ - със 76%.

Според Kelkoo около 40% от британските купувачи планират да дадат повече за подаръци в сравнение с миналата година. Средното домакинство на Острова дава за подаръци 665 паунда.

В САЩ търговците на дребно също ще разчитат много и на днешния ден след "черния петък", когато покупките по интернет се увеличиха с 11% на годишна база до 595 млн. долара.

Същевременно експерти, цитирани от BBC, предупредиха потребителите, че днес има по-голяма вероятност от всякога да станат жертви на онлайн измами и да попаднат на фалшиви сайтове. Тони Нийт от Get Safe Online съветва купувачите много внимателно да разглеждат сайтовете.

„Ако се намираме на голяма търговска улица, спокойно подаваме кредитните си карти на големите марки. Ако свърнем зад ъгъла обаче и там попаднем на някого, който продава разни неща от куфар, ще внимаваме малко повече какво бихме купили от него. Съвсем същото е и в интернет“, обяснява той.

По-рано тази седмица британската полиция с помощта на организацията за домейни Nominet затвори над 1200 фалшиви сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още