IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина се готви за вълна от IPO-та

Твърде вероятно е обаче много от компаниите да бъдат закупени от по-големи играчи в сектора и да не стигнат до публичност

10:18 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силициевата долина се готви за вълна от IPO-та

Меката на американската IT индустрия – Силициевата долина, се готви за нова вълна от първични публични предлагания на акции (IPO). Тя се очаква да дойде заради опитите на технологичните компании да набавят кеш на фона на зараждащия се интерес към нови емисии, който се наблюдава за пръв път през последните две години.

Инвестиционните посредници говорят за интерес към публичните продажби на технологични компании, който не е наблюдаван от 90-те години на миналия век, съобщава Financial Times. Причина за това са очакванията за IPO на компании като Facebook, както и на много дружества, развиващи „зелени технологии“.

През последния месец общият брой на компаниите от сектора, които са заявили интерес към организиране на първично публично предлагане пред регулаторните органи в САЩ, са били 31. Това е най-големият им брой от месеците преди началото на финансовата криза досега.

Въпреки случващото се обаче опитни финансисти, следящи събитията в Силициевата долина, предупреждават, че въпреки заявения интерес към IPO, много от компаниите никога няма да осъществят такова. Много от тях щели да станат собственост на по-големи играчи в сектора.

Подобни сделки вече видяхме през последните месеци, след като компанията за онлайн продажба на стоки Zappos бе купена от Amazon за 850 млн. долара, a AdMob стана собственост на Google на цена 750 млн. долара.

„Zappos вероятно щеше да бъде най-голямото IPO за 2010 година“, смята Крис Вареляс от Riverwood Capital. Това мнение ясно показва, че интересът към публичност на компаниите може да се изпари при подходяща оферта за придобиване от някой от големите играчи в технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още