IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат бум на бизнеса с приложения за мобилни устройства през 2010

Следващата година ще бъде повратен момент за мобилните устройства и интернет, прогнозират от анализаторската компания IDC

10:45 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат бум на бизнеса с приложения за мобилни устройства през 2010

Следващата година ще бъде годината на приложенията за мобилни устройства, прогнозират от анализаторската компания IDC. Може и да изглежда, че те са вече доста многобройни и широко разпространени, но ако прогнозите на IDC наистина се сбъднат, тогава ни очаква истински бум на бизнеса с мобилни приложения през 2010 г., предаде PCWorld. 

Следващата година всъщност ще бъде повратен момент за мобилните устройства и интернет като стратегически платформи за комуникация, смятат от IDC. Броят на интернет потребителите се очаква да надхвърли 1 млрд. души, приложенията за iPhone ще се увеличат близо три пъти, а тези за мобилната платформа на Google Android ще нараснат петкратно.

Освен това догодина се очаква и най-новото мобилно устройство на Apple – i-Pad, да бъде пуснато в продажба. Приложенията, разработени специално за Apple, ще достигнат 300 хил., което е със 180 хил. повече от сега. Това означава, че в рамките на 52 седмици Apple трябва да одобрява по 692 приложения на ден, като това не включва почивните дни.

От технологичната компания твърдят, че получават средно по 10 хил. мобилни приложения за одобрение всяка седмица. Въпреки това, за да постигне тези внушителни числа, Apple ще трябва да опрости и ускори процеса на одобрение на мобилни приложения.

Същото важи и за мобилните устройства, базирани на платформата на Google Android. Приложенията за тях в момента са по-малко от 20 хил. и се очаква да нараснат до 100 хил. през следващата година. Това означава, че интернет гигантът ще трябва да одобрява по 307 нови приложения на ден.

От Apple вече откриха магазини, в които се продават мобилни приложения. Техният успешен бизнес модел за продажбата на програми за мобилни устройства бе последван от редица конкуренти, но Apple iPhone App Store си остава лидер на пазара. На втора позиция по размера на своя пазарен дял, но със значителна разлика, застава Android.

Скорошно проучване на пазара на мобилни приложения показа, че разработчиците на програми за платформата Android са недоволни от приходите, които получават. Това показва, че Google трябва да поправи това, ако иска да догони сегашния лидер на пазара Apple. Всеки месец около 100 млн. мобилни приложения биват изтеглени от Apple App Store.

Някои от тях са безплатни, но повечето са достъпни срещу заплащане. Данните обаче не показват колко от приложенията биват изтрити впоследствие и колко от тях се използват редовно. Освен това проблем продължава да бъде невъзможността да се тества или прегледа едно мобилно приложение, преди да се закупи и инсталира.

За да бъде 2010 г. наистина повратен момент за интернет и мобилните устройства обаче ще е нужно поне част от новите приложения да помагат на потребителите да бъдат по-ефективни, да комуникират по-лесно и да облекчават тяхната работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още