IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google стъпва и на онлайн пазара на имоти в Европа

Услугата представлява сериозна заплаха за порталите за имоти и вестниците, смятат специалисти

13:42 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google стъпва и на онлайн пазара на имоти в Европа

Google е започнал преговори с брокери на имоти във Великобритания за стартирането на онлайн портал за имоти, който според някои експерти може да се окаже сериозна заплаха за съществуващите в момента сайтове за имоти и за вестниците.

По-рано тази година интернет компанията стартира подобен портал за имоти в Австралия. Чрез услугата брокерите за имоти могат да обявяват офертите си безплатно, като показват снимки от местополжението и околността на имоти чрез услугата на Google Street View, както и карта, и данни за самия имот.

Очаква се компанията да стартира такава услуга и във Великобритания през 2010 г., което би привлякло значителни приходи от реклама, пише FT.

Ед Мийд, търговски директор на агенцията за имоти Douglas & Gordon, казва, че неговата компания вече е говорила с Google за тези планове.

„Изглежда много просто. Ако (услугата) остане безплатна, то тогава Google има голямо предимство на своя страна, тъй като ще има подкрепата на агенциите за имоти, които сега плащат на конкурентни сайтове“, казва той.

„Интересно ще бъде да видим как и дали те ще искат плащане за съдържание – именно тук може да започне борбата между порталите“, казва Джонатан Кънлиф от друга агенция за имоти – Savills.

От Google не предоставят коментар.

От пазарния лидер във Великобритания, Rightmove, казват, че нямат информация за плановете на Google, но такава услуга не представлява непременно заплаха за доминиращата позиция на Rightmove сред онлайн агенциите за имоти.

По първоначална информация брокерите за имоти в Австралия не са престанали да рекламират и в настоящите сайтове за имоти, след стартирането на услугата на Google.

„Ние предоставяме видимост на марката и логото“, казва Ед Уилямс, управляващ директор на Rightmove. „Брокерките инвестират в повишаване на познаваемостта на марката, а не в обявяването на повече имоти в интернет.“

От Rightmove изискват такса от брокерите от средно 325 паунда на месец.

Според други специалисти обаче новата услуга на Google представлява сериозно предизвикателство за Rightmove и другите сайтове като нея. Наред с това вестниците също ще пострадат, тъй като потребителите обръщат все по-голямо внимание на алтернативите на платените обяви в пресата.

Според изданието рекламата на имоти в британските медии се е понижила с до 65% през изминалата година, което се дължи на общия ефект от спада на пазара на имоти поради кризата и на повишената конкуренция от страна на сайтовете за имоти.

„Може да се окаже, че сайтовете за имоти трябва да направят много труден и неприятен избор и да решат дали да си сътрудничат с Google или не“, коментира друг анализатор, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още