IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Siemens с над 1 млрд. евро загуба за тримесечието

Отписванията на активи от съвместното звено с Nokia са надхвърлили печалбата от подразделенията на Siemens в енергийния и здравния сектор

10:43 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Siemens с над 1 млрд. евро загуба за тримесечието

Най-голямата инженерна компания в Европа – немската Siemens AG, е излязла на загуба през четвъртото фискално тримесечие, което не се е случвало през последната година. Отписванията на активи от нейното съвместно звено с Nokia са надхвърлили печалбата от подразделенията на Siemens в енергийния и здравния сектор, предаде Bloomberg.

Нетната загуба на немската компания за фискалното тримесечие, което приключва на 30 септември, възлиза на 1,13 млрд. евро. Отрицателният финансов резултат за същия период на миналата година е бил в размер на 2,47 млрд. евро. Продажбите на Siemens намаляват с 8,9% на годишна база до 19,71 млрд. евро през разглежданото тримесечие.

Siemens и Nokia отписаха активи от своето съвместно звено, след като то изгуби пазарен дял за сметка на съперници като Ericsson. Двете партниращи си компании ще съкратят 5 760 служители, което ще е втора вълна на съкращения, откакто сформираха общото си звено през 2007 г. Според Siemens печалбата и продажбите й ще се понижат през 2010 г.

Пазарните анализатори очакваха Siemens да отчете по-малки приходи от 19,21 млрд евро. Ръководството на инженерната компания призна, че не е успяло да увеличи своите финансови резултати с темповете, с които световната икономика е започнала да расте. То очаква пазарната среда да остане силно предизвикателна и през 2010 година.

През четвъртото фискално тримесечие Siemens е отписала активи на звеното си с Nokia за 1,63 млрд. евро, а Nokia отписа 908 млн. евро. Голямата загуба на Siemens за 2008 г. се дължи на заделените 1 млрд. евро за уреждане на делото, по което компанията бе обвинена в подкуп, както и на заделените 1,54 млрд. евро за съкращаване на разходите.

През тази година немският индустриален конгломерат е намалил броя на своите служители до около 405 хил. души. За цялата изтекла фискална година Siemens отчита спад на нетната печалба до 2,5 млрд. евро в сравнение с положителен финансов резултат от 5,8 млрд. евро за предишната фискална година. Приходите намаляват с 1% до 76,7 млрд. евро.

За текущата фискална година ръководството очаква печалба в интервала от 6 до 6,5 млрд. евро и увеличение на приходите от приблизително 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още