IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nokia очаква 10% ръст на световния пазар на мобилни телефони догодина

Прогнозата за тази година е пазарът да се свие със 7 на сто под влияние на икономическата криза

16:22 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nokia очаква 10% ръст на световния пазар на мобилни телефони догодина

Световният пазар на мобилни телефони ще се повиши с 10% през 2010 г., предвижда най-големият производител в сектора – финландската компания Nokia.

В свое съобщение от групата предвиждат да запазят стабилен пазарния си дял догодина.

Прогнозата за тази година е пазарът да се свие със 7 на сто под влияние на икономическата криза, намалила търсенето и в този сектор.

Спадът на продажбите през 2009 оказа силно негативен ефект върху финансовите резултати на финландския производител. Компанията завърши третото тримесечие със загуба, което се случва за първи път от десет години.

Сред факторите, затрудняващи дейността й, освен кризата, са появата на нови мобилни устройства като iPhone на Apple и модернизирания BlackBerry на RiM.

Очакванията на пазарните наблюдатели бяха Nokia да заложи на много нови модели, работещи под Linux, за да се конкурира по-успешно с останалите играчи в сегмента на смартфоните. Според източници от групата обаче най-вероятно през 2010 ще има само един нов телефон на компанията с такъв софтуер. Въпреки това мнението на анализаторите е, че ако този един нов модел е достатъчно добър, той все пак ще има потенциала да се превърне в „убиеца на iPhone”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 12.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още