IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google с нов ход в битката срещу Microsoft

Подготвя се ограничаване на безплатния достъп до новинарско съдържание, за да се задоволят претенциите на медиите

09:07 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google с нов ход в битката срещу Microsoft

Американският интернет гигант Google направи нова стъпка във войната срещу Microsoft. Тя предвижда ограничения върху безплатния достъп до новинарско съдържание. Очаква се така да бъде отговорено на критиките на големите медийни компании, които искат да въведат такса за ползване на съдържанието си.

Новият проект на Google предвижда самите медии да могат да поставят ограничение на броя безплатни статии, които да могат да бъдат четени през Google. Програмата се нарича First Click Free (първият клик е безплатен) и се очаква чрез нея самите издатели да ограничават неправомерния достъп до материалите си.

Очаква се потребител, който иска да види повече от пет статии от дадена медия в рамките на един ден, да бъде пренасочван към страница за регистрация и заплащане на абонамент.

Този ход е пряко следствие от новината, че Microsoft води тайни преговори с медийната империя на Рупърт Мърдок News Corp. Целта на преговорите е News Corp. да извади съдържанието си от търсачките на Google и да бъде подписано споразумение за достъп до него чрез платформата на Microsoft.

Именно News Corp. имат една от най-твърдите позиции по отношение на това, че за новинарското съдържание трябва да се заплаща. Преди няколко седмици дори Рупърт Мърдок се закани, че ще съди ВВС за нарушаване на авторски права и разпространение на материали, собственост на News Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още