IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2010 ще донесе само един смартфон на Nokia под Linux

Очакванията бяха за множество базирани на Linux модели, но според анализаторите, ако продуктът е достатъчно добър, само той ще е достатъчен да „убие iPhone”

17:18 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
2010 ще донесе само един смартфон на Nokia под Linux

Финландската компания Nokia планира да инсталира софтуер на Linux само на един свой модел смартфон през следващата година. Това е заявил пред Ройтерс източник от групата, неоправдавайки очакванията за бързо обновление на продуктовата гама на производителя.

През последните години Nokia започна да увеличава инвестициите си в интернет услуги в търсенето на начин да компенсира спада в цените на мобилните телефони и да повиши конкурентоспособността си спрямо производители на смартфони като Apple и RIM.

Операционната система Linux Maemo се смята за ключово оръжие за финландската компания в борбата й срещу надмощието на iPhone в сегмента. Ето защо много анализатори и представители на мобилния бизнес очакваха Nokia да пусне множество модели под Linux догодина.

„Не е задължително това да е притеснително, но те (Nokia) се нуждаят от хитов продукт. Трябва да бъде печеливш, а междувременно Nokia трябва да продължи да работи със Symbian“, коментира анализаторът от Gartner Каролина Миланеси.

Първият телефон на Nokia под Linux излезе на пазара през миналия месец – моделът N900.

Maemo ще бъде обновена през 2010 г., като в нея ще бъде интегрирана технологията Qt, която да възможност на софтуерните разработчици да създават приложения, съвместими с различни операционни системи.

Това може да е достатъчно за Nokia, за да създаде „убиец на iPhone догодина“, както се изразява Нийл Моустън от Strategy Analytics, допълвайки, че бъдещият смартфон трябва да е със забележителен дизайн и лесна навигация.

Междувременно от компанията опровергаха появили се тълкувания на изказване на маркетинговия директор във фирмата за намерения за продажба на заводи. „Нашите логистични и производствени бази за важно конкурентно предимство и неизменна част от бизнеса на Nokia... Нямаме никакви намерения да променяме този бизнес модел“, категорични са от групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още