IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Lenovo си купува обратно подразделението за мобилни телефони

Миналата година китайската компания отдели бизнеса с мобилни телефони, за да се фокусира върху производството на компютри

18:07 | 27.11.09 г.
Lenovo си купува обратно подразделението за мобилни телефони

Китайската Lenovo, четвъртата компания в света по продажби на персонални компютри, обяви днес, че ще плати 200 млн. долара, за да си върне бизнеса с мобилни телефони, който продаде преди година и половина.

През 2008 г. Lenovo отдели подразделението си за мобилни телефони, като от компанията тогава заявиха, че искат да върнат фокуса си върху производството на компютри.

„Вярваме, че срещането в една точка на устройствата за мобилен интернет и персоналните компютри е глобална тенденция“, казва главният финансов директор на компанията Уон Уай Мин, цитиран от Ройтерс. „Искаме да растем много бързо в тази сфера и ще харчим адекватно“.

Lenovo ще плати на компанията си майка Legend Holdings 154 млн. долара в брой и ще издаде около 80,9 млн. акции на цена от 4,407 хонконгски долара, за да купи обратно Lenovo Mobile.

Компанията ще започне първо да продава мобилни телефони в Китай, където към момента е пазарен лидер в бизнеса с компютри, преди да навлезе и в други пазари.

Решението на компанията идва във време, в което конкуренти като Dell и Acer обявиха планове да навлязат на пазара на смартфони. От друга страна, производителят на мобилни телефони Nokia каза, че ще започне да продава евтини нетбук компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още