IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят промени в националния радиочестотен план заради цифровата телевизия

Предвидени са и промени с цел разширяване на радиочестотния ресурс за нуждите универсални мобилни далекосъобщителни системи

17:16 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят промени в националния радиочестотен план заради цифровата телевизия

Съветът по националния радиочестотeн спектър обсъди проект на промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на заседание, ръководено от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Промените целят осигуряване на радиочестотни ленти необходими за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България (DVB-T) във връзка с изпълнение на политиката на правителството и решението на Европейския съюз за преминаване от аналогово към цифрово радиоразпръскване.

Предвидени са и промени с цел разширяване на радиочестотния ресурс за нуждите универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS).

Една от важните промени е определянето на радиочестотни ленти за модернизация на железопътната инфраструктура в България чрез внедряване на комуникационна система (GSM-R ). С нейното въвеждане ще бъде приложена европейска директива за подобряване на безопасността на движението и ще бъде осигурена съвместимост на българските с европейските жп системи. Така ще бъде ускорено модернизирането на високоскоростната линия Пловдив-Свиленград и ще бъдат усвоени 153 млн. евро безвъзмездна помощ от Европейската комисия за проекта.

Отразени са и постъпилите предложения от държавни органи и служби във връзка с влезли в сила нови решение и препоръки на Международния съюз по далекосъобщения, Европейската конференция по пощи и далекосъобщения и Европейския съюз.

По време на заседанието са били обсъдени възможностите за отделяне на бюджетни средства за спешните проекти на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана и избягване на допълнителни разходи за държавата от санкции по линия на Европейската комисия.

Предстои съгласуване на проекта за изменения и допълнения на Плана между заинтересованите институции. Промените влизат в сила след одобряване от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още