IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От юли ще може да се кандидатства за евросредства за развитие на ИТ мрежи

Средствата по схемата „ИТ мрежи“ по ОП „Регионално развитие“ са общо 40 млн. лв.

17:15 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
От юли ще може да се кандидатства за евросредства за развитие на ИТ мрежи

По всяка вероятност от юли 2010 г. ще започне приемът на документи по схемата „ИТ мрежи“ по Оперативна програма „Регионално развитие“. Средствата по схемата са общо 40 млн. лв.

Предвижда се приемът на документи да бъде до ноември следващата година. Това означава, че реално средства по програмата за развитие на ИТ мрежи, т.е. главно за внедряване на широколентов интернет, ще могат да се ползват най-рано след година.

Това стана ясно от изказване на експерта от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Марин Богданов по време на Българския икономически форум, провеждащ се в София.

Изпълнителният директор на ИКТ Клъстер Петър Статев посочи, че тези средства всъщност ще са крайно недостатъчни, за да се изпълни стратегията за развитие на широколентов достъп, т.е. да има такъв на територията на цялата страна.

Статев изказа мнение, че не е било правилно прехвърлянето на 26 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони от схемата за развитие на широколентов достъп в слабо населени места към схемата за развитие на алтернативни и възобновяеми източници на енергия в тези места.

Статев допълни, че общините в страната биха могли да поемат инициативата и да кандидатстват по европейски програми извън оперативните, за развитие на широколентов достъп на тяхна територия. По думите му, това правели и някои региони във Франция, Германия и Англия.

Още по темата от форума:
Обещават бърз интернет на 4 хил. села през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още