IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обещават бърз интернет на 4 хил. села през 2010 г.

120 града и около 1000 села са частично осигурени с инфраструктура за бърз интернет, а в други 120 града и 100 села има добре развита инфраструктура

16:12 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обещават бърз интернет на 4 хил. села през 2010 г.

Към момента около 4 хил. села в България и няколко градчета нямат никаква инфраструктура за широколентов интернет. Това съобщи изпълнителният директор на Трансат Минчо Панков по време на провеждащия се днес в София Български икономически форум.

120 града и около 1000 села са частично осигурени с инфраструктура за бърз интернет и там има само 1-2 оператора. В други 120 града и 100 села има добре развита инфраструктура за широколентов интернет и повече от 2 оператора.

На европейско ниво 6,2% от домакинствата нямат достъп до интернет и не се очертава скоро да имат, а 8,55% от домакинствата имат ограничен достъп до интернет, посочи още Панков.

Според него е възможно още следващата година в селищата у нас, където няма бърз интернет, да се осигури достъп до такъв, макар и само в административните сгради.

Според Панков това може да стане чрез държавна субсидия, тъй като в тези райони по принцип изграждането на инфраструктура за бърз интернет е скъпо и няма частен интерес. По думите му субсидията би трябвало да се изчисли, като се имат предвид разходите за изграждане на инфраструктурата и броят на домакинствата, заявили желание да бъдат свързани с бързи интернет. След това държавата може да проведе конкурс, като предварително бъде обявен срок, за който трябва да бъде изградена инфраструктура и максималната цена, която могат да заплащат домакинствата в селата. Според Панков на сегашния етап тя не би трябвало да е повече от 15 лв. на месец.

Ако в някои селища не се явят кандидати за изграждане на инфраструктурата, би могло да бъдат направени интернет центрове.

Одобрената от правителството преди два дни Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп предвижда през 2010 г. да бъдат разработени 26 пилотни проекта за осигуряване на високоскоростен интернет в малки населени места с до 20 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още