IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO на LinkedIn – вероятно, но не и скоро

Най-голямата бизнес социална мрежа в света се счита за силен кандидат за първично публично предлагане

17:10 | 25.11.09 г.
IPO на LinkedIn – вероятно, но не и скоро

Най-голямата бизнес социална мрежа в света - LinkedIn, вероятно ще се насочи към реализирането на първично публично предлагане на акции (IPO) в един момент, но не и в близко бъдеще, заявява пред Ройтерс съоснователят и изпълнителен председател на Борда на директорите на компанията Рейд Хофман.

„Вероятно в един момент ще настъпи равновесие, когато това ще е подходящо. Това няма да стане в близко бъдеще“, каза Хофман в Лондон по време на събитие, свързано с достигането на мрежата до 3 млн. потребители във Великобритания.

LinkedIn, с 53 млн. потребители в световен мащаб, се счита за силен кандидат за IPO, особено във време, в което пазарът започва да се съживява. Според скорошна анкета на агенцията компанията е сред тези с най-подходящи качества в Силициевата долина, за да стане публична.

Мрежата, която дава възможност на членовете си да управляват свой бизнес профил онлайн, като им помага да открият ключови бизнес контакти или пък нова работа, привлече 76 млн. долара на последния етап на финансиране през 2008 г., което тогава оцени компанията на 1 млрд. долара.

Оттогава броят на членовете е нараснал почти два пъти. Компанията излиза на печалба през изминалите две години.

„Не сме похарчили и цент от последните привлечени средства“, допълва Хофман.

LinkedIn е подкрепена от Goldman Sachs, McGraw Hill, SAP Ventures и Bessemer Venture Partners.

По-рано тази година LinkedIn назначи за главен изпълнителен директор Джеф Уайнър - бивш топ мениджър в Yahoo. През последния месец компанията обяви партньорства с Microsoft, Twitter и производителя на BlackBerry Research in Motion.

Днес стана ясно също, че социалната мрежа Facebook е създала двустепенна капиталова структура, което би могло да се разглежда като стъпка към първично публично предлагане, но от Facebook заявиха, че засега нямат такива планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още