IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири български компании в Deloitte Technology Fast 500

Инвестор.БГ е на 75-та позиция в престижната класация, с ръст от 2130% на приходите за периода 2004-2008 г.

14:31 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Четири български компании в Deloitte Technology Fast 500

Софтуерната компания Телерик и онлайн медийната компания Инвестор.БГ АД са в челната стотица в тазгодишната световна класация на Делойт Technology Fast 500TM EMEA (за Европа, Близък Изток и Африка). Още две български фирми се класират сред 500-те финалисти - IT компанията Универсал К и софтуерната и консултантска фирма Интерконсулт България.

И четирите компании бяха класирани от Делойт преди месец сред най-динамично развиващите се технологични компании в Technology Fast 50 на Централна и Източна Европа и така получиха правото да се състезават на регионално ниво за Европа, Близък Изток и Африка.

Ежегодната класация Technology Fast 500TM EMEA на най-динамично развиващите се държавни и частни компании в областта на технологиите, медиите, телекомуникациите, природните науки и зелените технологии обхваща 26 държави от ЕМЕА и е на база процентен ръст на приходите им за период от пет години.

Мобилният бизнес интегратор Biotekno оглави класацията с ръст от 42 417% за периода (до 37,4 млн. евро за 2008). Компанията е частна и е базирана в Истанбул, Турция. Българските технологични компании Телерик и Инвестор.БГ заемат съответно 61-во и 75-то място място, с покачване на приходите от 2327% и 2130% за периода 2004-2008 г. Универсал К, която е на 256 позиция, вече за трети пореден път се класира успешно в Technology Fast 500TM EMEA, а Интерконсулт България своеобразно завършва българското участие със своето 410-то място.

„Голямо признание е класирането ни в първите 100 в тази престижна световна класация на Делойт. Ще повторя това, което казах и при класирането ни на челна позиция във Fast 50 за Централна и Източна Европа - през последните няколко години определено се наблюдаваше много бърз растеж както на приходите на Инвестор, така и на екипа и на проектите на компанията. Обяснявам го с инвестициите в добрите идеи, успешни проекти и силния и иновативен екип. Използвам случая да благодаря на всички, участвали и допринесли за успеха на компанията през последните 5 години и продължаващи да допринасят и днес”, коментира Любомир Леков, основател и изпълнителен директор на Инвестор.

„За първи път през последните три години имаме такова силно представяне от страна на български компании в Technology Fast 500TM EMEA”, коментира класацията Асен Димов, Съдружник Одит и лидер за индустрията „Технологии, медии и телекомуникации” (ТМТ) в България. „Това е забележителен успех за българските фирми с оглед на настоящия бизнес климат. Явно правилният продукт, резултат от точната технология и добрият екип са рецептата за успех по време на рецесия”, казва той.

„Въпреки спада в резултат на глобалната криза, услугите и устройствата от рода на смартфони и телевизори с висока резолюция, които използват напреднали технологии, имат добри резултати за последната година. Динамично развиващите се технологични компании са наясно, че не е достатъчно да се справят просто добре, когато условията са благоприятни: те трябва да си осигурят предимства и бързо да се отскубнат от конкурентите си по време на криза”, казва Дейвид Холстейд, управляващ партньор на програмата Technology Fast 500 EMEA на Делойт. „С растежа си от 42417% за последните пет години, Biotekno доказват, че ръководството на компанията има визията и убедеността да се развива и при трудни условия.”

„Основният движещ фактор на нашия успех е фантастичния екипен дух”, казва Ахмед Илхан Юней, главен изпълнителен директор на Biotekno.

Кандидатите за участие в класацията Deloitte Technology Fast 500 трябва да са оперирали на пазара поне пет години с базов годишен приход от минимум 50 хил. евро и оперативни приходи за последната отчетна година от минимум 800 хил. евро.

Първите десет фирми в подреждането представят различни бизнес сектори. Най-силно представени са интернет компаниите, които заемат три от топ десетте позиции:

 


Компания Сектор Ръст на приходите за 5-г. период Държава
1 BIOTEKNO Софтуер 42 417% Турция
2 Millenicom Телекомуникации 39 484% Турция
3 Distribution Technology Софтуер 18 225% Великобритания
4 Netlog Медии 11 285% Белгия
5 posterXXL AG Интернет 8931% Германия
6 Albumprinter Медии 8820% Холандия
7 Heart Internet Ltd Интернет 8548% Великобритания
8 Daft Media Ltd Интернет 8453% Ирландия
9 ApaTech Биотехнологии 8318% Великобритания
10 Cetech Телекомуникации 8193% Турция
   

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още