IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2011 г. над 1,3 млн. души в малки населени места ще имат бърз интернет

Това предвижда приета стратегия за развитие на високоскоростния достъп

12:51 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
До 2011 г. над 1,3 млн. души в малки населени места ще имат бърз интернет

През 2010 г ще бъдат разработени 26 пилотни проекта за осигуряване на високоскоростен интернет в малки населени места с до 20 хил. души. Това предвижда одобрена днес от правителството Национална стратегия за развитие на широколентовия достъп.

Според документа през 2011 г. ще се работи по още петдесет проекта, което ще даде възможност за ползване на бърз интернет от над 1,3 млн. жители на страната.

Целта на стратегията е насърчаване изграждането на широколентова инфраструктура и достъп до високоскоростен интернет в малките населени места в страната. Сега достъпът по високоскоростен интернет е доста под средните нива в ЕС, каза министърът.

Стратегията се финансира със средства от оперативните програми „Регионално развитие“ и „Административен капацитет“ и други европейски средства.

Достъпът до високоскоростен интернет е една от проблемните области за страната ни, за които Европейската комисия ни препоръчва по-бързо наваксване на изоставането спрямо средните равнища в Общността. Доколко се съобразяваме с препоръките ще стане ясно от доклад на комисията, очакван през март 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още