IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайски писатели на бунт срещу Google

Авторите искат обезщетения заради това, че компанията е използвала без разрешение книгите им за запълване на интернет библиотеката си

09:57 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски писатели на бунт срещу Google

Пекин обвини Google в това, че вероятно е нарушил авторските права върху китайски книги, използвани в цифров вид за дигиталната библиотека на интернет компанията. Местните власти призовават китайските автори „да защитават правата си“. Това съобщава АФП, позовавайки се на китайски вестник.

От администрацията, занимаваща се със защита на авторските права в страната, казват, че не са намерили „солидни доказателства“ за това, че Google не нарушава законовите права на авторите.

Наскоро две писателски организации обвиниха компанията, че е цифровизирала произведенията им без тяхно съгласие и поискаха обезщетения, които да бъдат изплатени „възможно най-бързо“.

Според китайските власти в Google Books могат да се намерят близо 18 хил. книги от 570 китайски автори.

В края на миналата седмица интернет групата изпрати свой представител в Пекин за преговори на място около конфликта, но досега не е обявена нова информация по въпроса.

Проектът за онлайн библиотека на компанията среща недоволството на писателски организации и в други страни, сред които са и САЩ, а също Франция и Германия.

В родината си Google успя да постигне споразумение с гилдията на авторите, което предстои да бъде ревизирано през февруари следващата година. В документа се предвижда изплащането на обезщетения в размер на 125 млн. долара, за да се компенсират авторите, чиито творби са влезели в библиотеката без изрично позволение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още