IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очертава се неочаквано силна година за компютърния пазар

Досега прогнозите бяха за спад на продажбите. Вече предвиждат ръст. Но при ниски средни цени за сектора

07:46 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очертава се неочаквано силна година за компютърния пазар

Противно на всички досегашни прогнози се очертава 2009 г. да завърши с растеж в продажбите на компютри спрямо 2008, става ясно от нов анализ на изследоватлеската група Gartner, следяща отблизо развитието на сектора.

В течение на последните месеци анализаторите постепенно завишаваха очакванията си за компютърните продажби, но досега никой не говореше за растеж. Според последната прогноза на Gartner обаче секторът ще регистрира годишен ръст от 2,8% до 299 млн. броя при предишни предвиждания за спад от 2 на сто.

Пазарните експерти обаче предупреждават, че се наблюдава безпрецедентно понижение на средните продажни цени през тази година. В резултат на това стойността на продажбите на компютри ще намалее с 10,7% на годишна база до 217 млрд. долара.

Според анализаторите в условията на криза потребителите са търсели възможно най-добрите машини на възможно най-ниските цени, а продавачите са били по-склонни от всякога да правят големи отстъпки, за повишат реализираните обеми.

Очаква се спадът на цените да се забави при възстановяване на пазара, но предвид силната конкуренция в сектора едва ли скоро ще има повишение на ценовите равнища.

Очакванията за броя на продадените компютри за 2010 г. са за увеличение от 12,6 на сто спрямо 2009.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още