IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС ще реши за сделката между Oracle и Sun на 27 януари

Регулаторните органи са предложили на Оracle да продаде MySQL, но софтуерната компания не е съгласна

17:34 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС ще реши за сделката между Oracle и Sun на 27 януари

Регулаторните органи в Европейския съюз удължиха с осем дни до 27 януари 2010 г. срока за вземане на решение относно сделката за придобиване на софтуерната компания Sun Microsystems от лидера на пазара на софтуер за бази данни Oracle срещу сумата от 7,4 млрд. долара, предаде AP.

Европейската комисия заяви, че от Oracle са поискали допълнително време, за да имат възможност да подготвят своите аргументи в отговор на притесненията на Европейската комисия. Изводът от анализа на сделката между двете компании трябваше да бъде обявен на 19 януари.

ЕК изпрати по-рано през този месец на Oracle списък, в който са изброени всички проблеми, свързани със защитата на конкуренцията, които биха могли да възникнат след сделката. Според ЕК покупката на софтуера за бази данни с отворен код MySQL от Oracle може да отстрани ключов конкурент и да доведе до увеличение на цените на пазара.

ЕС може да блокира сделката, която вече бе одобрена от Съединените щати, или да поиска промени в нейните параметри, за да се гарантира защитата на конкуренцията. Регулаторните органи са предложили на Оracle да продаде MySQL, но софтуерната компания не се е съгласила.

От Oracle заявиха, че ЕС не разбира пазара на софтуер за бази данни достатъчно добре.

MySQL е много популярен софтуер сред уеб-базираните компании и според регулаторните органи той ще представлява все по-голяма заплаха за лидера на пазара Oracle, защото добавя функции и привлича все повече клиенти. Sun заплати над 1 млрд. долара за MySQL през миналата година.

Възраженията на ЕС засилват напрежението относно съдбата на сделката, от която Sun силно се нуждае в момента. Компанията загуби 120 млн. долара за тримесечието, приключило на 27 септември, и бързо губи пазарен дял от конкуренти като като IBM и Hewlett-Packard.

Ръководството на Oracle се надява да разшири дейността си на пазара на евтини преносими компютри като нетбук устройствата, след като приключи придобиването на Sun Microsystems.

Акциите на Oracle поевтиняват с 0,6% до 22,26 долара в началото на днешната сесия на борсата Nasdaq, а тези на Sun Microsystems поскъпват с 0,1% до 8,61 долара. От началото на тази година пазарната капитализация на двете компании е нараснала със съответно 26% до 111,6 млрд. долара за Oracle и 125% до 6,5 млрд. долара за Sun Microsystems.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още