IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК закри 17% от разследвани сайтове за услуги за мобилни телефони

В България са били проверени общо 22 сайта, като при 14 от тях са открити нарушения на законодателството за защита на потребителите

14:38 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК закри 17% от разследвани сайтове за услуги за мобилни телефони

70% от уебсайтовете, разследвани за подвеждащи продажби на тонове за звънене, фонови изображения и други услуги за мобилни телефони, бяха коригирани или закрити след 18-месечна акция за налагане на мерки в полза на потребителите, проведена от 27-те държави-членки на ЕС, Норвегия и Исландия, съобщиха от Европейската комисия.

52% (159 уебсайта) са коригирани, а 17% (54 уебсайта) са закрити.

В България са били проверени общо 22 сайта, като при 14 от тях са открити нарушения на законодателството за защита на потребителите. От тези 14 случая 12 са вече решени (сайтовете са коригирани или закрити).

От юни 2008 г., когато са направени началните проверки, досега 301 уебсайта са били обект на проверка от страна на националните правоприлагащи органи за наличие на сериозни нарушения на правото на ЕС в областта на защитата на потребителите.

Трите най-големи проблема, които са установени, са неясното посочване на цените (например липсваща или непълна информация), непълната информация за доставчика и заблуждаващата реклама, по-специално рекламата на тонове за звънене като „безплатни“, докато потребителят на практика се обвързва със заплащането на абонамент.

В Италия през февруари и май в резултат на разследването правоприлагащите органи са наложили солидни глоби в общ размер от около 2 млн. евро на 9 водещи компании - Telecom Italia, Vodafone, Wind, Dada, Zed, H3G и Zeng, Fox Mobile и Tutto gratis, за които е установено, че са в нарушение на закона.

Техните уебсайтове не са предоставяли ясна информация (например за броя на тоновете за звънене, влизащ в посочената цена, или за тяхната стойност).

Разследването е в отговор на жалби на родители и потребители от множество страни в ЕС, заяви европейският комисар по въпросите на потребителите Меглена Кунева.

Европейските граждани притежават над 495 млн. мобилни телефона. Смята се, че през 2007 г. само тоновете за звънене съставляват 29% от целия европейския пазар на „съдържание за мобилни телефони“, което е с около 10% повече в сравнение с 2006 г. Стойността на продажбите на тонове за звънене за мобилни телефони в Европа през 2007 г. се оценява на 691 млн. евро.

При 41% от всички проверени сайтове са открити нередности, свързани с информацията за цената на офертата, а при 75% от проверените случаи са липсвали някои данни, които са част от изискваната информация за контакт с търговеца. 35% от сайтовете са представяли информацията по заблуждаващ начин.

Националните органи ще продължат своята работа по приключване на недовършените случаи. Новата система на разследвания в рамките на ЕС ще продължи да действа и в периода 2009-2010 г. с планираните няколко подобни акции и съвместни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още