IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Windows 7 достигна 4,48% пазарен дял у нас

Шефът на Майкрософт България изрази надежда нивото на пиратството у нас да падне с поне 2 пункта тази година

10:11 | 18.11.09 г.
Windows 7 достигна 4,48% пазарен дял у нас

Делът на новата операционна система на Microsoft Windows 7 от общия пазар на всички операционни системи у нас достига 4,48% (по данни на Net Applications), съобщиха пред журналисти от Майкрософт България. От компанията не се ангажираха с прогнози за очаквано бъдещо изменение на този дял, но според данните България изпреварва световното ниво, което е 4%.

Още в първите седмици на своето предлагане на глобалния пазар Windows 7 задмина по продажби Windows Vista за същия период на предлагане. Windows 7 премина 4% пазарен дял за по-малко от 3 седмици в световен мащаб, докато Windows Vista достигна този дял за 5 месеца.

Windows 7 бе официално представена пред потребителите на 22 октомври, а седмица след представянето й в световен мащаб бе налична и българска версия на продукта.

На въпрос на Investor.bg относно нивото на пиратството у нас Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България, отговори така: .„Според проучванията на IDC за последните 2 години (2007 и 2008, за 2009 резултатите ще бъдат публикувани в края на май 2010) нивото на пиратството наистина се е запазило на 68%, докато загубите за индустрията, причинени от пиратството, са се повишили от 63 млн. долара на 139 млн. долара, което IDC обясняват с ръста на икономиката и покачването на цените като цяло“.

„Искрено се надявам да не бъдем включвани повече в черния пиратски списък 301 на Американската търговска камара, а да се наредим на едно достойно място сред останалите членки на Европейския съюз като държава, спазваща и прилагаща законите, така че в едно обозримо бъдеще процентът на пиратството в България да достигне средните за ЕС нива. Аз лично се надявам спадът на пиратския процент за тази година да бъде с поне 2 пункта”, допълни той.

Вчера от Майкрософт България представиха пред над 500 представители на българския бизнес Windows 7, Microsoft Exchange Server 2010 и Windows Server 2008 R2. „В конкретната икономическа ситуация е много важно не да се спират инвестициите, а да се мисли в перспектива – така че когато кризата премине, компаниите да имат необходимите ресурси, за да продължат да се развиват успешно”, каза при представянето Киряков.

Още по темата:

Защо Microsoft не може да позволи провал на Windows 7?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още