IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия подаде заявка за регистрация на домейн .рф

Интернет корпорацията ICANN разреши официално използването на кирилица и други национални азбуки в имената на домейните от 30 октомври

16:09 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия подаде заявка за регистрация на домейн .рф

Русия подаде заявка в Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN) за регистрация на национален домейн на кирилица „.рф“, съобщи Итар-Тасс.

Предвижда се процедурата да отнеме около месец, но от 25 ноември държавните руски ведомства и организации могат да подават официални заявки за регистрация на собствени домейни. Предварителна регистрация компанията за регистрация на домейни Ru-Center е започнал на 11 ноември и първите заявки са подадени от администрацията на Кремъл („кремль.рф") и администрацията на Екатерининбург („екатеринбург.рф" и „екбург.рф").

Приоритетната регистрация на домейни за притежатели на търговски марки ще приключи на 25 март 2010 г. От април следващата година регистрация ще могат да извършват всички желаещи. Първоначално цените за регистрация на домейни ще бъдат високи, а по-късно ще се определят на пазарен принцип.

Освен от Русия, днес официално са подадени документи за регистрация на домейн, изписан с национална азбука, и от Египет, чийто домейн ще стане първият, написан на арабски.

ICANN постигна споразумение да се разреши официално използването на кирилица и всички други национални азбуки в имената на домейните на 30 октомври, като се предвижда това да стане поетапно. Новите правила ще позволяват използването при имената на домейните на над 100 хил. нови символа.

Миналата година България стана първата страна, която поиска да регистрира интернет домейн на кирилица. В писмото с искането се посочва, че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението „.бг".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още