IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама обясни на Китай, че е по-добре без цензура в интернет

Американският президент неочаквано повдигна въпроса за контрола върху съдържанието в глобалната мрежа при визитата си в Китай

11:44 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама обясни на Китай, че е по-добре без цензура в интернет

Президентът на САЩ Барак Обама изненадващо засегна темата за цензурата в интернет по време на посещението си в Китай. Той обяви, че липсата на цензура в глобалната мрежа е полезна и помага за повишаване на контрола върху действията на властите.

„Смятам, че колкото по-свободен е информационният поток, толкова по-силно става обществото, тъй като гражданите по света ще могат да държат правителствата си отговорни за техните действия“, каза Обама пред студенти по време на първата си визита в Китай, предава АР.

„Не се опитваме да налагаме каквато и да било система на управление на никоя нация“, посочи Обама и добави, че свободата на изразяване и правото на лични възгледи, безпрепятственият достъп до информация и свободното изразяване на политическа воля не са принципи, притежавани от САЩ, а са универсални права на всички народи.

Към момента интернет потребителите в Китай са около 250 млн. души. Страната притежава една от най-стриктните системи за контрол върху съдържанието, до което те имат достъп. Китай често е обвиняван за това, че е изградил Великата файърлоу стена, за да пречи на свободното движение на информация.

Днес предстои среща на Обама с китайския президент Ху Дзинтао, на която вероятно ще бъде обсъден и въпросът за валутния курс на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още