IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel ще плати 1,25 млрд. долара, за да уреди спора с AMD

Книжата на AMD поскъпват с 23% до 6,54 долара на борсата в Ню Йорк след новината

17:05 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Intel ще плати 1,25 млрд. долара, за да уреди спора с AMD

Най-големият производител на компютърни чипове в света – Intel, се съгласи днес да заплати на своя конкурент Advanced Micro Devices (AMD) обезщетение в размер на 1,25 млрд. долара, за да уредят двете компании спора относно антитръстовата политика на Intel.

Освен това Intel се е съгласила да спазва определени бизнес практики. В замяна на това AMD е отменила своите съдебни дела срещу технологичния гигант в Съединените щати и Япония и е оттеглила своите жалби до антитръстовите регулатори по целия свят.

В съвместно изявление от двете компании съобщават, че отношенията им са били трудни и в миналото, но споразумението ще прекрати правните спорове между тях и ще им позволи да се концентрират върху продуктовите иновации и развитие, предаде New York Times.

AMD заведе дело срещу Intel преди четири години, като обвини компанията в антиконкурентно поведение. Тогава ръководството на AMD обвини Intel, че нейните отстъпки имат за цел да смазват конкуренцията.

Акциите на Intel поскъпват с 1,8% до 20,20 долара за акция в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. Книжата на AMD поскъпват с 23% до 6,54 долара, като пазарната й капитализация се е увеличила с 202% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още