IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Hewlett-Packard купува 3Com за 2,7 млрд. долара

Сделката е насочена към атака на доминацията на Cisco Systems в сектора на мрежовото оборудване

08:57 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Hewlett-Packard купува 3Com за 2,7 млрд. долара

Най-голямата компания за производство на персонални компютри в света – Hewlett-Packard, обяви, че ще придобие един от сравнително големите представители от сектора за производство на мрежово оборудване 3Com.

Цената на сделката е 2,7 млрд. долара, които ще бъдат платени кеш. Сумата се равнява на 7,90 долара за всяка акция от капитала на 3Com, което е премия от 39 на сто спрямо борсовото затваряне от вчера, предава АР.

Според анализатори, сделката е насочена директно към атака на позициите на технологичния гигант Cisco Systems, който е най-големият производител на мрежово оборудване в света. Придобиването на 3Com е част от опитите на НР да навлезе в различни сегменти на производството на хардуер с цел подобряване на резултатите на компанията.

Към момента около една трета от общите приходи на НР се формират от продажбата на компютри, но това носи едва 17 на сто от оперативната печалба.

Очаква се сделката да бъде осъществена през първата половина на следващата година, след като бъдат получени необходимите за това регулаторни разрешения. Очаква се като резултат от придобиването НР да успее да разшири присъствието си на компютърния пазар, допълвайки продуктовата си гама със сървъри, рутери, мрежови компоненти и съпътстващите ги услуги.

Придобиването може да се приеме за стратегически ход от страна на НР по посока навлизането на китайския пазар. Причината за това е, че към момента около 55 на сто от приходите на 3Com се генерират именно от продажба на продукти в азиатската държава.

Сделката идва като пореден удар на НР срещу конкуренцията. Предишният подобен ход бе придобиването на Electronic Data Systems, което бе насочено срещу позициите на IBM. То все още не е приключило окончателно, допълва агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още