IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple спечели поредна битка срещу Nokia

Благодарение на iPhone оперативната печалба от сегмента надхвърля тази на финландския гигант

12:21 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Apple спечели поредна битка срещу Nokia

Двата най-големи производителя на мобилни телефони в света – Nokia и Samsung Electronics, разкриха най-новите си планове за противодействие на пазарния успех на Apple и iPhone.

Вчера от Nokia обявиха, че започват продажби на своя телефон с най-големи технически възможности – N900, докато Samsung разкри, че се подготвя нова платформа за мобилни телефони, наречена bada. Целта на платформата е да позволи на Samsung да навакса изоставането си в сектора на смартфоните.

Причината погледите на конкурентите да са вторачени в iPhone е това, че той се превърна в генератор на огромни печалби, които направиха Apple най-печелившата компания в сектора на мобилните телефони.

През последното отчетно тримесечие – това до септември, Apple изпревари Nokia по показателя оперативна печалба, показва анализ на Strategy Analytics, цитиран от CNBC. Въпреки това обаче Nokia остава най-големият по обем на производството играч в сектора. Оборотът на Samsung пък е далеч по-малък от този на Apple, RIM и HTC Corp.

Nokia и Samsung заедно държат 60 на сто от продажбите на мобилни телефони по света, но губят позиции пред Apple и Research in Motion, които произвеждат Blackberry.

Nokia N900 ще бъде първият модел на компанията, който ще работи с операционната система Linux Maemo. Анализаторите приемат тази система като големия шанс на Nokia да възвърне пазарните си позиции през следващите години.

“Платформата Maemo отговаря на нуждата на Nokia да замени остарялата си софтуерна платформа с нещо по-силно, за да може да се бори с Apple и другите ключови играчи“, коментира Бен Ууд от CCS Insight.

“Новината от Samsung за пускането на bada показва, че компанията също се е натъкнала на този проблем. Големият въпрос е има ли нужда мобилният пазар от още една операционна система?“, пита специалистът.

Според оценките на Strategy Analytics оперативната печалба на Apple от производството на iPhone е 1,6 млрд. долара през третото тримесечие на годината. При Nokia този показател е 1,1 млрд. долара. Основната причина за притеснение е това, че Apple влезе на мобилния пазар едва в средата на 2007 година.

За периода юли-септември от Apple са продали 7,4 млн. iPhone-а, което е донесло приход от 4,5 млрд. долара. Nokia пък е продала 108,5 млн. апарата, от които е получила приходи в размер на 6,9 млрд. евро (10,36 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още