IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Vodafone расте за сметка на разходите

Ръководството на Vodafone планира да съкрати разходите си с общо 2 млрд. паунда до 2012

16:14 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Vodafone расте за сметка на разходите

Най-големият мобилен оператор в света Vodafone Group Plc съобщи, че оперативната печалба на компанията се е увеличила с 2,9% на годишна база през първото полугодие. Ръководството планира да съкрати своите разходи с още 1 млрд. до общо 2 млрд. паунда през следващите две години.

Печалбата на Vodafone преди лихви, данъци и амортизация за шестте месеца до 30 септември възлиза на 7,46 млрд. паунда, което отговори на пазарните очаквания. Положителният резултат на британската компания за същия период на миналата година е възлизал на 7,24 млрд. паунда.

Книжата на мобилния оператор обаче поевтиняха след новината, защото финансовите резултати на европейското подразделение разочароваха инвеститорите. Приходите му намаляват с 4,5% поради влошената икономическа обстановка и изострената конкуренция.

От началото на тази година пазарната капитализация на Vodafone се е понижила с 4,4% до 69,96 млн. паунда. В същото време основният борсов индекс FTSE 100 е нараснал с 18%.

Ръководството на Vodafone разкри, че планира да съкрати разходите си с общо 2 млрд. паунда до 2012 г., за да компенсира глобалния спад в търсенето на телекомуникационни услуги. Това е два пъти повече от обявения по-рано през тази година таргет за съкращаване на разходите, предаде Bloomberg.

Нетната печалба на Vodafone за първото полугодие се увеличава два пъти до 4,82 млрд. паунда в сравнение с нетна печалба от 2,14 млрд. паунда за същия период на 2008 г. Освен това компанията е увеличила дивидента си с 3,5% до 2,66 пенса на акция.

Приходите на Vodafone за първото за компанията фискално полугодие от април до септември се увеличават с 9,3% на годишна база до 21,76 млрд. паунда. За цялата финансова година до 30 март 2010 г. ръководството очаква оперативна печалба от 11 до 11,8 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още