IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Globul с 12,5% спад в оперативната печалба за третото тримесечие

За юли-септември приходите на мобилния оператор се свиват с 8% на годишна база

17:24 | 05.11.09 г.
Globul с 12,5% спад в оперативната печалба за третото тримесечие

Оперативната печалба на мобилния оператор Globul за периода юли-септември отбелязва спад от 12,5% в сравнение със същия период на 2008 г. до 50,4 млн. лева, съобщи компанията днес.

За третото тримесечие на 2009 г. общите приходи на Globul възлизат на 218,7 милиона лева, или с близо 8% по-малко от същия период на миналата година.

Оперативната печалба на Globul за деветмесечието е 127,4 милиона лева, в сравнение със 133,9 милиона лева за първите девет месеца на 2008 г. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации е 273,1 милиона лева, в сравнение с 274,1 милиона през същия период на миналата година.

Приходите на Globul за първите девет месеца на годината възлизат на 658,9 милиона лева, което е ръст от 1,5% спрямо същия период на 2008 г.

Общият брой на абонатите на Globul към края на септември 2009 г. е близо 4 милиона, като броят на абонатите на договор се е увеличил с 3,2% спрямо същия период на миналата година до 2 062 471, или около 52% от общия брой клиенти на компанията.

През първите девет месеца на 2009 г., абонатите на Globul са разговаряли средно по 117 минути на месец, което е увеличение от близо 7% спрямо същия период на 2008 г. Същевременно средният месечен приход от един потребител продължава да намалява и към края на деветмесечието възлиза на 17,10 лв., което е с 6,7% по-малко от същия период на предишната година.

През третото тримесечие на 2009 г. собственикът на Globul - Cosmote - продължи да утвърждава лидерската си позиция на пазара в Гърция, както и дела си от общите приходи на сектора в Румъния, като общото представяне на групата бе далеч по-добро от това на пазара като цяло, се казва още в съобщението.

Предизвикателствата от първото полугодие продължиха да се наблюдават и през третото тримесечие във всички страни, в които групата работи в синхрон с трудностите, които се отразяват на потреблението в световен мащаб, казват от компанията. Намаляването на приходите от гръцкия пазар, което се наблюдава от началото на годината, комбинирано със силната ценова конкуренция в сегмента на предплатените услуги се отразиха и на представянето на групата в Румъния и Албания през третото тримесечие на годината и доведоха до 7,8% спад в общите приходи.

В края на октомври Cosmote Group приключи сделката по придобиването на румънския оператор Telemobil (Zapp). Придобиването на Zapp ще позволи на Cosmote Румъния да се възползва от потенциала на широколентовите мобилни услуги, както и на другите възможности на 3G мрежата.

В края на тримесечието, клиентската база Cosmote се увеличи с 18,8%, в сравнение на същия период на миналата година. Компаниите в групата привлякоха общо около 725 хил. нови абонати и общия брой на абонатите достигна 21,4 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още