IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Според Cisco възстановяването на технологичния сектор е започнало

Нетната печалба на компанията намалява с 40%, но се оказва по-голяма от очакванията

10:05 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Според Cisco възстановяването на технологичния сектор е започнало

Лидерът в мрежовите технологии Cisco Systems отчете по-голяма от очакваното печалба за първото тримесечие на фискалната 2010 година. Ръководството на технологичната компания е оптимистично, че бизнес средата продължава да се възстановява и благодарение на това клиентите купуват повече мрежово оборудване, след като съкратиха значително своите разходи през изминалата година.

Прогнозата на главния изпълнителен директор Джон Чембърс за финансовите резултати през текущото тримесечие също надмина очакванията на анализаторите от Wall Street и повиши цената на акциите на Cisco Systems с 3,1% до 23,95 долара по време на електронната търговия на борсата Nasdaq. От началото на годината пазарната капитализация на Cisco е нараснала с 43% до 134,5 млрд. долара.

Cisco Systems е най-големият доставчик в света на рутери, суичове и друго мрежово оборудване, което се използва от много компании и правителства. Много от тях попаднаха в затруднено положение по време на кризата, но според Чембърс те са започнали да инвестират отново в оборудване, за да се справят с нарастващия интернет трафик, който според Cisco Systems ще нарасне пет пъти от 2008 до 2013 г.

Според Джон Чембърс пазарът е достигнал своето дъно през първите три месеца на тази година и е започнал да се възстановява агресивно през третото тримесечие, което съвпада с първото фискално тримесечие на 2010 г. за компанията. За раздвижването са помогнали и мерките на американското правителство за стимулиране на икономиката, смята изпълнителният директор на Cisco Systems.

Нетната печалба на технологичната компания намалява с 40% на годишна база до 1,8 млрд. долара, или 30 цента на акция, за първото фискално тримесечие. За сравнение, преди година положителният финансови резултат е възлизал на 2,2 млрд. долара, или 37 цента на акция. След като се изключат еднократните ефекти печалбата на акция е 36 цента и е с 5 цента повече от очакваното.

Приходите на Cisco Systems за първото тримесечие на фискалната 2010 г., което е приключило на 24 октомври, намаляват с 13% на годишна база до 9 млрд. евро. В сравнение с предишното тримесечие обаче те отчитат ръст от 6% и се оказаха по-големи от прогнозите на анализатори, че компанията че отчете приходи от продажби в размер на 8,7 млрд. долара, предаде CNBC.

Cisco Systems очаква, че приходите за текущото тримесечие ще нараснат с 1 до 4% на годишна база и с 2 до 5% спрямо изтеклото тримесечие. Освен тога компанията ще наема нови служители с оглед на подобряващата се бизнес среда. Анализаторите очакваха, че Cisco Systems ще прогнозира годишен спад на приходите от 1,3% за текущото второ фискално тримесечие.

Освен това Бордът на директорите на компанията е одобрил обратното изкупуване на акции за 10 млрд. долара. През октомври Cisco Systems обяви, че планира да закупи норвежката компания за видеоконференции Tandberg ASA за 3 млрд. долара, както и производителят на безжично мрежово интернет оборудване Starent Networks Corp за 2,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 05.11.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още