IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ню Йорк също заведе антитръстово дело срещу Intel

Компанията е обвинена, че използва „незаконни заплахи и тайни споразумения”, за да доминира на пазара за компютърни микропроцесори

20:58 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ню Йорк също заведе антитръстово дело срещу Intel

Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо заведе антитръстовото дело срещу технологичния гигант Intel днес, твърдейки, че компанията използва „незаконни заплахи и тайни споразумения”, за да доминира на пазара за компютърни микропроцесори.

След подобен случай в Европа през май прокурорът на Ню Йорк обвини най-големия производител на компютърни чипове в света, че заплаща милиарди долари комисионни на производителите на компютри, за да използват неговите чипове.

По този начин вместо да се конкурира честно, Intel вреди на своите съперници, начело с Advanced Micro Devices Inc. (AMD). Говорителят на Intel отрече обвиненията и заяви, че практиките за продажби на компанията са напълно законни.

AMD заведе дело срещу Intel преди четири години, като обвини компанията в антиконкурентно поведение. Тогава ръководството на AMD обвини Intel, че нейните отстъпки имат за цел да смазват конкуренцията. Intel държи около 80% от световния пазар на микропроцесори, а AMD - останалите 20%, предаде AP.

Акциите на Intel поскъпват с близо 2% до 18,69 долара за акция по време на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса. Книжата на AMD поскъпват с 2,2% до 4,74 долара на борсата в Ню Йорк четири часа след началото на търговията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още