IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Само 8% от българите общуват с държавата по електронен път

Според БСК развитието на електронното правителство е основен фактор за излизане от кризата

12:58 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Само 8% от българите общуват с държавата по електронен път

В момента само 8% от българите могат по електронен път да общуват с държавата, докато в Австрия например този дял е 39 на сто. Това каза пред журналисти днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Според него развитието на електронното правителство и повсеместното въвеждане на електронните услуги за бизнеса и гражданите е един от основните пътища към по-бързото излизане от икономическата криза и към последващ икономически растеж.

На въпрос на Investor.bg кога се очаква пълното въвеждане на услугите на електронно правителство у нас Данев каза, че това би могло да се извърши за година и половина – две, за което ще са необходими няколкостотин милиона лева. Основната част от тези пари би могла да бъде осигурена чрез финансиране на проекти по оперативните програми „Административен капацитет“, „Техническа помощ“ и „Конкурентоспособност“.

От БСК дадоха за пример като възможни приложения на електронното правителство въвеждането на електронен кадастър, електронно здравеопазване, кандидатстване по обществени поръчки по електронен път, управление на транспортния трафик в големите градове, електронни винетки и др.

В областта на данъчната администрация и митниците би могло да се свържат касовите апарати на фирмите с НАП, да се изготви електронен публичен регистър на данъчно-осигурителните задължения, да се извършват електронни ревизии, насрещни проверки от НАП и др.

Относно развитието на икономиката от БСК посочиха, че не споделят оптимизма за излизане от кризата през втората половина на годината. От камарата посочиха, че възстановяването у нас ще дойде половин година след това в Западна Европа, а още половин година по-късно се очаква да започне спад на безработицата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още