IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Кралят на спама” трябва да плаща 711 млн. долара на Facebook

Било „малко вероятно” злосторникът действително да изплати парите, но все пак във Facebook смятат присъдата за важна победа

09:13 | 31.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
„Кралят на спама” трябва да плаща 711 млн. долара на Facebook

Американски съдия постанови хакерът, който беше окачествен като „Краля на спама” заради акция срещу Facebook, да плати на социалната мрежа 711 млн. долара, предаде АФП.

Всъщност според представител на интернет компанията било „малко вероятно” злосторникът Санфорд Уолъс действително да изплати тази сума, но все пак според тях присъдата представлява важна победа в битката им срещу спамърите.

„Очакваме да не получим голяма част от тези обезщетения, но се надяваме те да обезкуражат престъпниците.”

Осъденият Уолъс, който обяви личен фалит, можеше да намери оправдание защо да не плати глобата, но съдията, произнесъл присъдата, е поискал от местния федерален прокурор (в Калифорния) да заведе наказателно дело за неподчинение. Така е възможно дори да се стигне до мярка лишаване от свобода.

В жалбата си от Facebook описват Санфорд Уолъс като „известен мошеник в интернет, отговорен за много незаконни дейности (...) от средата на 90-те години насам”.

Миналата година Уолъс беше осъден да плати и 230 млн. долара на MySpace, като в този случай той е действал със съучастник. Двамата изпращали съобщения на потребителите на социалната мрежа, с които ги подлъгвали да посещават търговски сайтове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още