IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решено - край на монопола на латиницата над интернет домейните

ICANN разреши използването на различни от латиницата азбуки за изписването на домейни

12:57 | 30.10.09 г.
Решено - край на монопола на латиницата над интернет домейните

Организацията, която отговаря за интернет адресите в света, обяви днес, че е постигнато споразумение да се разреши използването на всяка световна писменост за изписването на домейните, не само латинската азбука.

Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN) е одобрила промяната на срещата си в Сеул и заяви в съобщение днес, че това може да доведе до драстичен ръст на броя интернет потребителите.

„Това е само първа стъпка, но е невероятно голяма и е исторически ход към интернационализацията на интернет“, казва президентът и изпълнителен директор на ICANN Род Бекстром, цитиран от Ройтерс. „Току-що направихме интернет много по-достъпен за милиони хора в райони като Азия, Близкия Изток и Русия.“

Програмата ще бъде реализирана на етапи, като стартира на 16 ноември.

Първоначално ще бъде разрешено изписването на домейните от първо ниво с код за страна (например .bg за България) чрез различни от латиницата азбуки. Впоследствие процесът ще бъде разширен до всички видове интернет адреси.

Миналата година България стана първата страна, която внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица. В писмото с искането се посочва, че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението ".бг".

ICANN е създадена през 1998 г. и се управлява под егидата на щатското търговско министерство. Корпорацията решава какви имена могат да се добавят към интернет домейните от първо ниво като .com, както и кодовете на държавите.

Миналия месец американското правителство прие промени, които на практика означават, че ICANN вече няма да се отчита само пред САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още